Un număr de zece participanți la Festivalul Internațional „Întâlniri Bucovinene” de la Câmpulung Moldovenesc, cinci din Polonia și cinci din Ucraina, au fost internați, sâmbătă seară, după ce au suferit dureri abdomninale, vărsături și diaree, ei fiind externați în cursul dimineții de duminică.
Directorul Spitalului Municipal Câmpulung Moldovenesc, Eugen Ciosnar, a declarat corespondentului MEDIAFAX că, sâmbătă seară, au fost internate zece persoane, din care cinci din Polonia și cinci din Ucraina, care acuzau dureri abdominale, vărsături și diaree.
El a spus spus că doi dintre pacienți aveau simtome severe.
Ciosnar a precizat că pacienții au fost perfuzați, li s-a administrat medicație, iar în cursul dimineții de duminică au fost externați.
Directorul spitalului a arătat că pacienților li s-au dat medicamente pentru două zile ținând cont că au de parcurs un drum lung până în localitățile de unde provin.
Ciosnar a menționat că pacienții nu au putut preciza ce mâncare le-a creat problemele întrucât au mâncat atât în oraș, pe stadion, cât și la pensiunea unde erau cazați.
Prefectul de Suceava, Florin Sinescu, a declarat că a dispus atât DSP Suceava, cât și DSVSA Suceava să facă anchete pentru stabilirea cauzelor care au condus la aceste îmbolnăviri.
„S-au prelevat probe și urmează să se identifice sursa care a determinat îmbolnăvirile”, a spus prefectul.
El a arătat că este o situație neplăcută și că l-a informat și pe consulul general al Ucrainei la Suceava, cât și ministerul de resort.
Prefectul a menționat că cele zece persoane, participanți la Festivalul Internțional „Întâlniri Bucovinene” la Câmpulung Moldovenesc, au fost cazate la aceeași pensiune.
El a spus că important este că pacienții au fost sub observație medicală, au primit medicamente necesare și a precizat că duminică dimineață au fost externați și urmează să plece spre țările lor.
Festivalul Internațional de Folclor „Întâlniri Bucovinene”, aflat la cea de-a 24-a ediție, s-a desfășurat în perioada 19 – 21 iulie la Câmpulung Moldovenesc cu participarea a aproximativ o mie de artiști din formații și ansambluri folclorice din Polonia, Slovacia, România, Ungaria și Ucraina.
Acest festival, cel mai mare de acest gen din Europa, se desfășoară anual în fiecare din țările participante. Astfel, festivalul se organizează în luna mai în Polonia, la Jastrowie și PiÅ‚a, în iunie în Slovacia, la TurÄianske Teplice, în iulie în România, la Câmpulung Moldovenesc, în luna august în Ungaria, la Bonyhad, iar în octombrie la Cernăuți, în Ucraina.
Obiectivul acestei manifestări culturale anuale este promovarea Bucovinei ca model de înțelegere armonioasă și de colaborare prin păstrarea propriei identități culturale și naționale.